Burnumuz, yüzün tam ortasında bulunan, herkesin rahatlıkla görebileceği bir organdır. Aynı zamanda yüzümüzün simetrik ve estetik görünümünü sağlayan en önemli organdır. Burnu sadece estetik bir organ olarak görmek de doğru bir yaklaşım değildir, nefes almamızı ve koku almamızı sağlayan önemli bir fonksiyonel organdır aynı zamanda.
Rinoplasti / septorinoplasti, burnu yeniden şekillendirmeyi hedefleyen bir cerrahidir, aynı zamanda burun fonksiyonlarının da artmasını daha iyi çalışmasını hedefler.
Neden rinoplasti (burun estetiği) ameliyatı yapıyoruz?
Sağlık tanımı, ”sadece bedenen değil, ruhen ve sosyal yönden de tam bir iyilik durumudur. Kişi toplum içinde burnunu güzel hissetmiyorsa, herkesin burnuna herkesin burnuna baktığını düşünüyorsa, bu kişide sosyal ve psikolojik yönden sağlık tanımının eksik kalması söz konusudur. Kısacası, hastanın yakınması estetik yönden de olsa, fonksiyonel yönden de olsa , burun estetiği ameliyatı sağlık için yapılan bir ameliyattır.
Rinoplasti ameliyatına hazırlanma süreci
Bu ameliyatta hazırlığın ilk aşaması, hastanın ameliyat için kesin karar vermesidir. Kesin kararlı olan hasta, ikinci aşamada, burun estetiği yapan tecrübeli ve anlaşabileceği bir cerrah bulmalıdır.
Cerrah ve hasta buluşmasından hemen sonra, cerrah hastanın tıbbi geçmişini sorgular; geçirdiği hastalıklar, ameliyatlar, halen kullandığı ilaçlar tek tek incelenir, risk faktörleri belirlenir.
Sonrasında cerrahınız, ayrıntılı bir fizik muayene yapar, hem burnun dış yapısını inceler hem de iç yapısını endoskopik olarak değerlendirir. Burun- yüz uyumunu inceler.
Sonrasında, cerrahın kendisi veya asistanı, hastayı fotoğraf çalışmasına alır. En az 9 farklı açıdan hastanın burun ve yüz fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflar üzerinde photoshop programları ile değişiklikler yaparak, hastanın tam olarak ne istediği belirlenir ve bu isteklerin gerçekçi olup olmadığı tartışılır. Aynı zamanda hastanın ek bir cerrahi işlem isteyip istemeği (çene implantları, dudak kaldırma ameliyatı gibi) konuşulur.
Rinoplasti işlemi:
Burun estetiği, genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Ameliyat süresi, ameliyat tekniğine ve hastanın kişisel özelliklerine göre değişir. Burun estetiği ameliyatında temel olarak açık teknik ve kapalı teknik olmak üzere iki tür yaklaşım söz konusudur. Her iki tekniğinde kendine has avantajları ve dezavantajları vardır.
Artık hastalarımızın hemen hepsi sosyal medyadan ameliyat görüntülerini izleyebilmektedir ve hastalarımızın genelinde “ ameliyat sırasında burnumu çekiçle kıracaklar” endişesi olmaktadır. Yaklaşık 5 yıldır ameliyatlarımızda Piezo ultrasonik kesici kullanmaktayız. Bu yöntemle burun kemiklerine çok daha kontrollü kesiler yapılabilmekte ve burun kemiklerinin istediğimiz tarzda şekillendirme işlemi kolaylaşmaktadır. Yani çekiçle kırma uygulaması son beş yıldır yoktur.
Ayrıca, burunda mevcut olan küçük şekil bozuklukları da ameliyata gerek olmadan, burun dolguları yardımıyla düzeltilebilmektedir. Burun dolgusu işlemi de yaklaşık 10 dakika sürer.
Ameliyat sonrası iyileşme süreci
Ameliyattan sonra burnunuzun üzerinde “termal splint” denilen sert alçı benzeri koruyucu olur. Termal splint, burnunuzu diş travmalardan korur, ameliyat sırasında burnunuza verdiğimiz şeklin sabit kalmasını sağlar ve ödemin artmasını engeller. Termal splint 7 gün boyunda burnunuzun üzerinde olur. Burun içerisinde ise silikon, “nazal splint” denilen tamponlar olur. Bu tamponlarda nefes alıp vermenizi sağlayan hava delikleri vardır. Tamponlar, ameliyat sonrası burunda olan sızıntıları azaltır, burun içerisinde ödemin fazla olmasını engeller. Tamponlar 2 ila 7 gün arasında burun içerisinde kalır.
Burun estetiği ameliyatından 48 saat sonra, morluklar ve şişlikler maksimum seviyeye ulaşır. Tamponun alınmasıyla birlikte, morluklarda ve şişliklerde yavaş yavaş azalma olur. Ameliyattan bir hafta sonra, kabul edilebilir bir hale gelir.
Başarılı burun estetiği ameliyatının tanımı nedir?
Başarılı bir burun estetiği ameliyatının, hastayı hem fonksiyonel olarak hem de şekilsel olarak tatmin etmesi gerekir. Bunun için de işinde başarılı, ehil bir cerrah ile ne istediğini tam olarak bilen bir hastaya ihtiyaç vardır. Kısacası, iletişim, doktor ile hasta uyumu başarının %80’ini oluşturmaktadır.
Rinoplasti sürecini kolay atlatmanın anahtarı nedir?
Doğru zamanlama, ne istediğimizi tam olarak bilerek ve uyum sağlayabileceğiniz bir cerrah, kısacası doğru zaman, doğru beklenti, doğru cerrah ile bu süreci başarı ile atlatablirsiniz.
Daha önce burun ameliyatı oldum ama burnumun şeklinden ve fonksiyonundan memnun değilim. Tekrar ameliyat olabilir miyim?
Evet, ilk ameliyatınızdan en az bir yıl sonra tekrar ameliyat olabilirsiniz.
Sağlık sigortam, burun estetiği ameliyatımı karşılar mı?
Ülkemizdeki sağlık sigortaları genellikle estetik ameliyatları karşılamamaktadır.